Strona głównaZdrowieCzy warto pić ocet jabłkowy?

Czy warto pić ocet jabłkowy?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów octu: ocet winny, ocet spirytusowy, ocet balsamiczny czy ocet ryżowy. W tym artykule zajmiemy się, jednak jeszcze innym typem octu, który w ostatnim czasie zyskuje ogromną popularność, a jest nim ocet jabłkowy.

Do czego służy ocet jabłkowy?

Czym jest ocet jabłkowy? Jest on jak każdy inny ocet, wodnym roztworem kwasu octowego. Ma bursztynową barwę. Charakteryzuje się mocnym zapachem i bardzo kwaśnym smakiem. Można go uzyskać w procesie fermentacji. Może być wykorzystywany na wiele sposobów. Ocet ten działa głównie antybakteryjnie. Szczególnie skuteczny jest w zapaleniach grzybiczych, a także przy zapaleniu ucha środkowego. Ocet jabłkowy stosuje się też na trądzik. Ponadto może służyć do odkażania oraz czyszczenia różnych zabrudzonych powierzchni. Niektórzy przemywają nim także owoce przed ich zjedzeniem, by upewnić się, że nie będzie na nich żadnych bakterii.

Ocet jabłkowy może być też środkiem do zwalczania wesz. To jednak nie wszystkie możliwości zastosowania. Warto pamiętać przede wszystkim o jego znaczącej roli w kuchni. Ocet jabłkowy jak najbardziej nadaje się do spożycia. Można dodawać go do wielu potraw – zyskają one dzięki niemu niepowtarzalny smak i aromat. Wykazuje on także działanie konserwujące. Wiele osób zastanawia się, czy warto pić ocet jabłkowy? Odpowiadamy: jak najbardziej tak! Nawet łyżka octu dziennie może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Należy jednak pamiętać, by spożywać ocet z umiarem – większe jego ilości mogą zaszkodzić.

Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powinien się znaleźć w każdym domu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy zachorowalność jest spora, składnik ten odpowiada bowiem za zwiększenie odporności organizmu. Ocet można także stosować jako lek na przeziębienie. Z powodzeniem można dodawać go do domowej roboty syropów. Mówi się, że ocet wykazuje pewne działanie probiotyczne – mianowicie wpływa na mniejsze namnażanie się bakterii.

Kiedy jeszcze spożycie octu jest zalecane? Ocet jabłkowy powinni spożywać cukrzycy, ponieważ pomaga on w kontroli cukrzycy typu 2. Najlepiej przyjmować go przed lub w trakcie posiłku – dzięki czemu ograniczy on wchłanialność węglowodanów. Ocet jabłkowy obniża stężenie cukru we krwi – warto więc wypijać dwie łyżeczki dziennie, by uzyskać ten efekt.

Ocet jabłkowy pomaga nam zrzucić zbędne kilogramy. Jak to się dzieje? Ponieważ zwiększa uczucie sytości. Jest to więc znakomity naturalny środek do regularnego stosowania, jeśli planujemy schudnąć. Ocet jabłkowy ponadto sprawia, że wchłaniamy mniej tłuszczów. Produkt ten wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Co ważne dla wielu osób ten superprodukt dobrze wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego. Oznacza on więc mniejsze ryzyko chorób serca.

O czym warto pamiętać?

Z pewnością warto pić ocet jabłkowy, spożywać go samodzielnie lub dodawać np. do dressingów. Ocet jabłkowy ma wiele pozytywnych właściwości: pomaga zwiększyć odporność, ogranicza wchłanianie węglowodanów oraz tłuszczów, zmniejsza ryzyko chorób serca. Pijmy więc ocet jabłkowy  – na zdrowie! Pamiętajmy jednak, że dawka zalecana to 1-2 łyżki stołowe octu dziennie. Warto początkowo zaczynać od jeszcze mniejszych ilości, by sprawdzić, jak reaguje na niego nasz organizm. Wybierajmy także octy dobrej jakości, aby mieć pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi najlepszych składników.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Więcej artykułów

Popularne