Ślimaki zazwyczaj kojarzą nam się z dobrze znanym wierszykiem: “ślimak, ślimak pokaż rogi…”. Wcale jednak nie muszą nam się kojarzyć z rymowanką ani ze stworzeniem, sunącym wolno po chodniku i spotkanym na spacerze. Ślimaki to prawdziwy, kulinarny rarytas, szczególnie rozsmakowany we Francji. Potrawy ze ślimaków znalazły także uznanie w innych europejskich krajach, takich jak Włochy, Portugalia, Belgia i Hiszpania. Wykorzystuje je kuchnia azjatycka i afrykańska. Czy ten kulinarny rarytas podbije polski rynek gastronomiczny?
Ślimaki – dlaczego warto je jeść?
Spożywanie ślimaków jadalnych wpływa bardzo korzystnie na zdrowie i dobre samopoczucie. Ich mięso jest cennym źródłem białka oraz minerałów, takich jak m.in. wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz witamin, takich jak B6, E oraz C. Ślimaki jadalne są niskokaloryczne. Dzięki temu są idealną propozycją dla wszystkich osób, będących na diecie i dbających o smukłą sylwetkę.
Mięso ze ślimaków jest smaczne, zdrowe i pożywne. Przydaje energii. Właśnie dlatego warto pokosztować mięsa ślimaka, które smakiem przypomina drób. Ich smak porównywany jest także do smaku owoców morza. Warto wprowadzić jadalne ślimaki do diety, ponieważ stanowią kulinarny rarytas. Są wykwintnym daniem, idealnym na różnego rodzaju przyjęcia.
W jaki sposób przyrządzać ślimaki?
Jadalne ślimaki można jeść pod różnymi postaciami, takimi jak:
- ślimaki grillowane,
- duszone,
- duszone,
- ślimaki pieczone,
- gotowane.
Mięso ze ślimaków można także marynować i mielić. To znakomita baza spożywcza na wykwitnie pasztety. Można zrobić z nich zupę, zapiec w cieście francuskim czy upiec z pieczarkami. Świetnym wyborem jest ślimak po sycylijsku w pomidorach suszonych. Pomysłów na dania ze ślimaków może być bardzo wiele. I tylko od inwencji mistrza sztuki kulinarnej zależy z czym połączy ślimaki i w jaki sposób je przygotuje.
Ślimaki jadalne to kulinarny rarytas, który nieśmiało puka do rodzimych, ekskluzywnych restauracji. To delikatne, smaczne i kruche mięso, które jest wspaniałym przysmakiem i rozkoszą dla podniebienia.